2017-09-11

67. Centomiglia – nem egy tipikus gardai vitorlázás

A 67. Centomiglián a Kwindoo már harmadik egymást követő alkalommal vett részt. Ezúttal is a versenynapi rendezés, a teljes nyomkövetés, a közvetítés és a versenyzői információszolgáltatás is rendszerünkön keresztül zajlott. Idén először és nemezközileg is még újdonságként az applikáció használata a versenyzők számára kötelező volt. Ezt még külön nem ellenőrizte a versenyrendezőség óvás esetén azonban a Kwindoo nyomkövetése bizonyítékul szolgálhatott, ami nagy segítség a versenyzők és a szervezők számára egyaránt. A mezőny nagy része használta is a követést: a 150 indulóból 144-en látszanak is a jelenleg is visszanézhető élőképen. A nézők részéről is nagy volt a lelkesedés: több ezren követték a versenyt a Kwindoo nézői alkalmazásában vagy a weboldalon található élőképen – általánosságban elmondható, hogy minden egyes hajónak körülbelül 50 nézője van egy verseny alatt!

A magyar vitorlázók azért szeretik a Garda-tavat, mert a Balatonnal ellentétben az itt fújó szél kiszámítható és egyenletes, erőssége közepes, jól vitorlázható. Nos, ezek azok a jellemzők, amik az idei Centomigliára egyáltalán voltak igazak! A versenyen induló magyar vitorlázóknak igazi balatoni élményben lehetett részük: a szélcsendtől a jégesős zivatarig minden előfordult szeptember 9-én. De haladjunk sorban!
A versenyen több magyar induló is részt vett, főleg az élmezőny hajói között: két Extreme 40-es katamarán, az Extreme Sailing Team Kaiser Kristóf kormányzásával és a THE RED Team Quantum Hungary Rauschenberger Miklós kormányzásával; a Raffica libera és csapata, akik régi motorosnak számítanak az európai tókerülőkön és Varga Lajos a Nelson Flottalízing nevű Flaar 26RR könnyű egytestű hajóval. Mivel ezek a hajók az abszolút dobogó helyeire pályáznak, ezért legutóbbiak kivételével mindegyik csapatot erősítette egy-egy helyi, olasz vitorlázó, hogy segítsék őket kiigazodni a tipikus gardai körülmények között.



A reggel fújó északi szél, a Peler teljesen elmaradt, a mezőny fél 9-kor gyenge, helyi szellőben rajtolt el Bogliaconál. Sokáig a katamaránok sem tudtak meglépni a többiek elől, ők is 4-5 csomóval araszoltak északra, a torbole-i pályajel felé. Az elsők ezt a jelet dél körül vették – még mindig együtt haladt a többtestű és egytestű mezőny eleje, szélcsíkokat kergetve, hol meglódulva, hol lemaradva… Már három óra volt, amikor visszaértek a rajt vonalába a bogliaco-i jelhez, ám innen még hátra volt a pálya fele, a sokkal kiszámíthatatlanabb déli kör. A tempót az olasz libera, a többszörös Cento győztes Clandesteam diktálta, mögötte szorosan az AC&E Sicurplanet – Crazy Horses olasz Extreme40 katamarán, az Itelligence nevű német Marström32-es katamarán és a két hazai Extreme. Este 6-kor a középmezőny még csak Bogliaco-nál járt, az éle már a déli csücsökben. A Desenzano del Garda előtti pályajelet először a Clandesteam vette, az időjárás megpróbáltatásai pedig csak most kezdődtek: szélcsend és viharos szél váltotta egymást, utóbbit jégeső is kísérte. Az utolsó húsz kilométer ilyen embert próbáló körülmények közt telt az első hajóknak – a komoly taktikázást még az időjárás is megnehezítette. Hihetetlenül izgalmas, ahogy a helyi legenda, a verseny szinte végig vezető Clandesteam ezen az utolsó szakaszon nem tudta tartani a helyét: az AC&E katamaránnal a befutó előtt előzte meg őket, ezt a fej-fej melletti küzdelmet a Kwindoo élő képén este fél 7-től nézhetjük végig – ha két hajóra kattintunk, láthatjuk a kettő közötti távolságot is, ami olykor nagyon kevés volt! A dobogó harmadik fokáért úgy tűnt, hogy az Itellienge és a Team Extreme folytat páros harcot, de végül nevető harmadikként a THE RED szerezte meg a bronzérmet! Ismét egy izgalmas csata volt, amit este 7-től érdemes követni az visszajátszáson. A mezőny nagyja ebben az esti frissülésben tudott igazán rákapcsolni, nagyrészük még éjfél előtt eljutott Desenzanoig. Bár éjjel ismét visszagyengült a szellő, végül a legtöbben sikeresen befejezték a távot.

A 67. Centomiglia nem tipikus gardai körülmények között zajlott, azonban éppen ez adott lehetőséget a taktikázásra. Ilyen esetekben különösen hasznos megnézni a visszajátszást, mert nézőként is sokat tanulhatunk az éles helyzetekből. A versenyzőknek ilyenkor különösen jól jön a program analytics oldala, ahol megnézhetik, hol, milyen sebességgel haladtak, valamint összevethetik ezt három konkurens hajó adataival is. 
Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy egy ilyen rangos versennyel és az ezt szervező klubbal, a Circolo Vela Gargnanoval működhettünk együtt a 67. Centomiglián, reméljük, jövőre is lesz alkalmunk együtt dolgozni!

Social