2017-07-10

49. Kékszalag Nagydíj – a szélsőségek versenye


Július 6-án rajtolt el Balatonfüredről Európa egyik legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenye, a Kékszalag. Már második alkalommal lehetett nyomon követni a verseny a Kwindoon keresztül és idén még nagyobb érdeklődés övezte az applikációt a mind a versenyzői, mind a nézői oldalról. Nem csoda, hiszen a Kwindooval a tracking nagyon egyszerű folyamat: elég a legénység egy tagjának letöltenie a tracking appot és belépnie a versenybe, a rendszer rögzíti és megjeleníti a hajó útvonalát. Ráadásul nem csak saját útvonalukat láthatják így a versenyzők, hanem a webes felületen vagy a nézői alkalmazás letöltésével az otthon maradt család, barátok, szurkolók is nyomon követhetik, merre járnak éppen a vízen és milyen gyorsan vitorláznak legyenek az élen vagy bárhol a mezőnyben az elsőtől az utolsóig.



A versenyzők lelkesedését mutatja, hogy az 526 indulóból 294 hajó útját rögzítette a Kwindoo és több ezer néző követte őket a verseny 48 órája alatt! Persze volt is miért izgulni a parton és vízen egyaránt: a csütörtök reggeli 9 órás rajt gyenge, de kellemesen vitorlázható szélben indult és a leggyorsabb hajóknak sikerült is meglógniuk ezzel a breeze-zel: ők, a rekordtartó Opel Fifty-Fifty és a Litkey Farkas kormányozta Festipay vezetésével már dél körül a Nyugati-medencében vitorláztak. Bár nekik is kergetni kellett a szélcsíkokat, a mezőny nagy részének még ekkora szerencséje sem volt. Siófok magasságában, a második pályajelnél elfogyott a szél és a mezőny tetemes többsége egészen estig várakozott egyhelyben – a Kwindoo élő képén nagyon szemléletes ez a megtorpanás!

https://www.facebook.com/kwindooapp/videos/1238304476299159/

A hosszú, forró órák ellenére a hajók nagy része kitartott és meg is lett jutalmuk: az est leszálltával feléledt a szél, sőt! Este tizenegy-éjfél felé erős, olykor viharos szél röpítette előre a mezőnyt – sokaknak a szélcsend után ez lett a sok. Végül 395 hajó ért érvényesen célba a 49. Kékszalagon.
A leggyorsabb hajók, a katamaránok és a liberák már csütörtök estére célba értek. A Nyugati-medence szélvadászatából végül a Kékszalag történetében tizenharmadszor is Litkey Farkas került ki győztesen: régi szokásához híven egy jól elkapott északi frissüléssel a Keszthelyi-öbölben lépett meg üldözői elől. Bár a Fifty-Fifty Tihanyig majdnem utolérte, a végső hajrában a Festipay futott be elsőként – a parton Józsa Mártonék óvást nyújtottak be ellene kenesei bójaérintés miatt, ezt végül elutasították, ezzel hivatalos lett Litkey Farkas újabb győzelme. Harmadik helyen az ötszörös német olimpikon, Roland Gaebler által vezetett Black Jack futott be.

Az első tíz helyet mind katamaránok vitték, de éjfél körül futott be a Raffica és a Principessa libera – izgalmas, fej-fej mellett vívott csatájukat kiválóan végig lehet követni a Kwindooban, az utolsó pillanatig nem volt biztos, ki ér be előbb a célba. Végül három perccel megelőzve a Princit a Raffica lett összetettben a 11. Érdekesség, hogy a 2016-os Kékszalagon hasonlóan szoros volt a verseny, azonban akkor a Principessa nyert – idén megvolt a visszavágó!
Az első hagyományos egytestű is beért nem sokkal éjfél után: a Lisa, keszthelyi csapattal a fedélzetén éjjel fél kettőkor futott be. Mögötte a svájci olimpikonok vitorlázta Cold Duck vitorlás, akik első alkalommal versenyeztek a Balatonon.

A Kwindoo hasznos tulajdonságai nem érnek véget a verseny befejeztével. Megtett útvonalunkat könnyen kielemezhetjük a célba érés után az applikáció analytics oldalán megnézhetjük, hol milyen gyorsan mentünk, hányszor fordultunk a verseny során, milyen szögeket tudtunk vitorlázni. A versenyt visszanézve ellenfeleinkkel is összehasonlíthatjuk útvonalunkat, majd a tapasztalatokat levonva legközelebb már tudatosabban vitorlázhatunk. Ezek a funkciók nem csak az amatőr, de a profi vitorlázóknak is nagy hasznára válhatnak!
A Boden-tavat megkerülő Rund Um után a Kwindoo tehát sikerrel közvetítette Kékszalag regattát is! Következő tókerülő állomás a garda-tavi Centomiglia lesz szeptemberben – tartsatok velünk, kövessétek a magyar csapatok útját a Kwindoon keresztül!

Social